juni 5, 2017 Moderne teknikk 0

Roboter er et ord som har tilhørt fremtiden siden det ble sagt første gangen, men som nå faktisk begynner å bli en del av samtiden. Det er lett å se for seg tobente, snakkende skapninger som i en Spielberg-film, men i virkeligheten er roboter enhver maskin som utfører en form for arbeid, uansett om det krever en liten grad av intelligens. Allerede har roboter overtatt oppgaver som mennesker pleide å gjøre. Så hva blir igjen for mennesker til slutt?

Presisjon, utholdenhet og trygghet

VI skal ikke frykte robotenes innmarsj i arbeidslivet – for de er allerede her. Når var sist du snakket med en fabrikkarbeider? Naturligvis jobber fortsatt mennesker på fabrikker, men i stor del har produksjonen allerede blitt overtatt av maskiner som jobber mer effektivt enn oss, uten pauser og med 100 % nøyaktighet. Produksjon av fine komponenter som mikrobrikker er for smått til at mennesker kan gjøre det. Robotenes fantastiske presisjon kan også gjøre medisinske operasjoner tryggere og mer sterile, som sykehuset i Vestfold med egne operasjonsroboter har eksemplifisert.

Tenkende roboter er på vei

Robotenes arbeid er stort sett begrenset til fysiske oppgaver, men utviklingen av intelligens beveger seg raskt. Grensen mellom kunstig intelligens og roboter er opp til den enkelte å definere, men tenkende systemer kan allerede analysere og finne mønstre i store mengder data bedre enn mennesker forstår. Advokater, forfattere og musikere vil trolig erstattes delvis eller helt av roboter på sikt. Men av og til er det godt å ha en menneskelig kontakt. snakk med en ekte lege hos Kry.no for eksempel, i stedet for til en maskin – det er teknologi med menneskeligheten bevart.