september 27, 2019 Uncategorized 0

Vi er heldige som lever i en tid hvor medisinen har kommet så langt som den har. Mennesker har aldri før hatt så mye hjelp tilgjengelig for fysiske og psykiske helseplager. Denne voldsomme forbedringen har ikke skjedd jevnlig over tid, for den har gjort noen store sprang på veldig kort tid. Moderne teknologi og vitenskap gjør at medisinen tar noen kjempestore sprang, akkurat som teknologien har hjulpet andre industrier i å oppfinne hjelpemidler i rekordfart.

Alder er enda et problem for helsa vår, men det er naturligvis noe helt uunngåelig. Symptomer på aldring er verkende ledd, artrose symptomer, svakere hjerte og dårligere blodomløp. Pasienter kan få medisiner som vil hjelpe på de fleste av symptomene, men noen aldersykdommer har vi enda ingen kur til. Slitasjegikt er et annet ord for artrose, og er grunnen til at mange nordmenn hvert år må opereres. Vi kan bare håpe på at legemiddelindustrien finner en kur for denne sykdommen, slik at pensjonisttiden kan leves til det fulle, med bevegelsesfrihet og høy livskvalitet.

På tross av at vi lever mye lengre enn før, og med en bedre livskvalitet, er det noen plager og sykdommer som vi enda ikke har noen kur for. Diabetes er et eksempel på en sykdom vi bare kan behandle kontinuerlig, men ikke kurere noen 100 % fra. Diabetes type to er den mest omtalte såkalte livsstilssykdommen i vår tid, og rett etter kommer hjerte- og karsykdommer. De blir nemlig kalt livsstilssykdommer av leger og forskere i helsevesenet fordi forskning viser at årsaken til at mange blir rammet av disse hemmende sykdommene, er måten de lever på.

Det er ikke noe nytt at mange spiser for mye ferdigmat, og varierer for lite i matveien. Sukkerforbruket har heldigvis gått ned etter flere suksessrike holdningskampanjer fra myndighetene i flere land, i tillegg til at sukkerfrie alternativer til godteri og drikke har blitt lansert. Dette er et godt eksempel på forbrukernes makt over produsentene. Når etterspørselen for sunnere alternativer er der, blir nettopp disse forbruksvarene tilgjengelige for oss.

De sukkerholdige mat- og drikkevarene lages nå i større og større grad med kunstig framstilte søtningsstoffer. Dette er et annet eksempel på at moderne vitenskap hjelper oss i å ha en bedre helse, og ikke bare når uhellet er ute, men desto viktigere hjelper det oss med å forebygge problemer i framtiden. Når man snakker om sukker kommer man fort til tema fett: animalsk fett, mettet fett, vegetabilsk fett og transfett. Her har dessverre ikke vitenskapen kommet med alternativer slik som med sukker, men man kan velge å kjøpe smør og andre fettbaserte produkter med mindre animalsk fett, og mer vegetabilsk fett. Fordelen med dette er at man kan forebygge problemer med et forhøyet kolesterol, og dermed påfølgende hjerteproblemer.