juli 1, 2017 Moderne teknikk 0

 

Romfarten har gitt oss en del fancy teknologisk avkasting oppigjennom tiden, som mikrobølgeovner og penner som kan skrive, selv om det holdes opp-ned.

Den siste nyvinningen som er i ferd med å tilpasses til masseproduksjon er stoffet Aerogel. Aerogel ble egentlig utviklet som et kunstig isolasjonsstoff, som er blitt brukt for å isolere kapsler og draktene til astronautene. Stoffet beskrives som flytende røyk, og har en ganske tett struktur, på tross av en minimal vekt.

Isolasjonseffekten er også langt bedre enn det som vi til vanlig bruker i dag. Om man skal sammenlikne, så er en cm. med Aerogel like effektiv til å isolere, som rundt 20 cm. med vanlig glassfiber-ull. Stoffet finnes allerede som matter som kan stiftes på veggen, og det er blitt utviklet som en murpuss. I sin rene form er stoffet meget hardført, og kan bære 2 000 ganger sin egen vekt. Svakheten er at det ikke tåler mye støt. Det eneste som fortsatt er en stor hindring for vidstrakt omsetning, er prisen, som fortsatt ikke kan konkurrere med generiske isolasjonsstoffer.

Vakuumplater er et gunstigere alternativ

For den som er fristet av romfartsteknologi, på tross av pris, kan vakuumplater være neste steg ned fra Aerogel. Vakuumplater er i dag allerede i kommersiell produksjon, og de er et vanlig innslag når man skal bygge nye kjølerom eller kjøleskap. Det eksperimenteres også med å bruke dem for å isolere bygg. Den største utfordringen er å få dem til å gå sammen med brannforskrifter for materialer, siden det er billigst å lage dem av plastikk. Her finnes det allerede andre stoffer som kan konkurrere, på alle andre områder, enn når det kommer til den termiske konduktiviteten.