november 16, 2016 Moderne teknikk 0

 

The X Prize Foundation er et selskap som for noen år tilbake startet konkurranser for å fremme utforskingen av verdensrommet, og for å utforske det økonomiske potensialet i slike bedrifter. Tanken er å gi insentiver til en større bransje av nisjeprodukter som har å gjøre med privat romfart.

Den første såkalte “X Prize” gikk i 2004 til det selskapet som var i stand til å transportere folk til verdensrommet, noe som la grunnlaget for at Richard Branson stiftet Virgin Galactic, hvis målsetning er å ta turister ut til grensen av jordens atmosfære, slik at de kan oppleve noen minutter i vektløs tilstand.

En liknende konkurranse startet i 2007, men da var ikke målet kun å bryte ut av jordens atmosfære. Nå var målet å komme til månen. For å vinne konkurransen var målet denne gangen at man må lande på månen, for så å sette ut en farkost som skal bevege seg bort fra landingsstedet, med 500 meter, mens det ble formidlet film og bilder. Første lag som klarer utfordringen skal belønnes med 20 millioner dollar, mens den som klarer dette som nummer to, får en premie på 5 millioner dollar. Det finnes også diverse andre premier, for farkoster som overlever en natt på månen, og for farkoster som kan klare å bevege seg mer enn 5 000 meter langs månens overflate.

Mulighetene for økonomisk utnyttelse virker fortsatt begrenset

Hvilken nytte disse konkurransene har, rent utviklingsmessig sett, virker fortsatt heller begrenset eller fantasiløse, om ikke tåpelige. De to konseptene som til nå virker å dominere perspektivene til den private romfarten, omhandler for det første turisme, og for det andre, en meget dyr måte å bli kvitt asken til kremerte slektninger. Rene tapsforetak med andre ord, og ikke noe synlig økonomiske vinst å hente ut av månen eller rommet, ved vårt nåværende stadium av utviklingen.

De rent praktiske kostnadene ved å bryte atmosfæren, gjør også ting som persontransport til rommet, til noe som ikke kan bli til masseturisme. Det beste man kan håpe på med slike konkurranser, er at vi får utstyr og teknologi, som en gang i fremtiden gjør det billigere å transportere noen opp i rommet.

Den jevne prisen for å løfte noe over jordens gravitasjon i dag, er på rundt 20 000 dollar per kilogram. Da kan du selv regne deg frem til at en tur for deg, din kone, og barna kommer til å koste deg mer enn det som et normalt menneske tjener i løpet av hele livet. Det som er i ferd med å utvikles, er derfor heller noe for den som allerede har alt, men som syns at det er viktigere å ha en imponerende ferie, enn å håndtere penger på fornuftig vis.